Ieder kind hetzelfde basisniveau van online weerbaarheid

02-10-2024

Vooruitlopend op het commissiedebat online kinderrechten is directeur-bestuurder Robbert Hoving namens Offlimits aanwezig bij het rondetafelgesprek over Online Kinderrechten. Als input voor het rondetafelgesprek schreef Offlimits een position paper over wat we online zien gebeuren en wat we hierover adviseren. Een van die adviezen is om te zorgen dat we ieder kind in Nederland hetzelfde minimale basisniveau aan vaardigheden meegeven voor digitaal burgerschap.

Wij kennen de online wereld, en zien het als eerste wanneer er online iets aan de hand is met jonge mensen. We zien bijvoorbeeld dat één op de drie foto’s die binnenkomt bij het Meldpunt Kinderporno zelfgemaakte foto’s betreft van hele jonge kinderen, bijvoorbeeld daartoe verleid in online games. Dat meer dan de helft van de meldingen bij Helpwanted seksueel van aard is en ook dat meer dan de helft van de mensen die contact zoeken met Stop it Now vanuit escalatiegedrag online op zoek gaan naar heftig beeldmateriaal zoals misbruikmateriaal van kleine kinderen.

Er zijn twee zaken die Offlimits graag wil benadrukken in de paper en het rondetafelgesprek:

Ieder kind hetzelfde minimale basisniveau van online weerbaarheid

Allereerst is het belangrijk dat we ieder kind in Nederland hetzelfde minimale basisniveau aan vaardigheden meegeven voor digitaal burgerschap. Dat betekent seksuele en relationele vorming, in combinatie met mediawijsheid. Er zijn kerndoelen in het onderwijs. Echter: het kan erg verschillen hoe beschikbare programma’s goed of deels ingezet worden, of überhaupt ingezet worden. En wanneer kinderen in de thuisomgeving niet de juiste vaardigheden meekrijgen en op school ook niet, is er een grote kans dat ze hun kennis halen bij influencers, die er soms hele bijzondere ideeën op nahouden op bijvoorbeeld het gebied van gendernormen of seksualiteit.

Wettelijke verankering

De strijd tegen online grensoverschrijdend gedrag vereist een lange adem, van zowel NGO’s als van de Nederlandse overheid. Offlimits benadrukt de verantwoordelijkheid en morele verplichting van de Nederlandse overheid om een veilige online omgeving te bieden. Want online misbruik heeft verstrekkende gevolgen in de offline wereld. Zoals niet meer naar school durven, stress of zelfs suïcidale gedachtes. Logisch, de online wereld is -zeker voor jonge mensen en kinderen- onlosmakelijk verbonden met de offline wereld. Hoving: ‘Het is daarom van groot belang dat de Nederlandse overheid proactief en daadkrachtig optreedt om de online veiligheid van kinderen te waarborgen en mensenrechten online wettelijk te verankeren. Het moet niet afhangen van een politieke meerderheid of kinderen online beschermd zijn tegen grensoverschrijdend gedrag en of hun rechten geborgd zijn. Dit moet duurzaam verankerd zijn, bijvoorbeeld zoals suïcidepreventie nu verankerd wordt in de Wet Publieke Gezondheid.‘

Download de paper >