Offlimits draagt bij aan week van de Lentekriebels

05-03-2024

Het is de Week van de Lentekriebels, georganiseerd door Rutgers, expertisecentrum seksualiteit. Het thema dit jaar is ‘Weerbaar online’, een onderwerp dat direct raakt aan onze werkzaamheden. We zien dagelijks het belang van educatie en het versterken van de online weerbaarheid van de jeugd. Daarom hebben wij als Offlimits uit volle overtuiging een bijdrage geleverd aan deze week door de handreiking voor docenten te schrijven.

Helpwanted spreekt jaarlijks duizenden slachtoffers van online grensoverschrijdend gedrag. Het Meldpunt Kinderporno ziet steeds vaker dat self generated content op verkeerde plekken terechtkomt. En Stop it Now wordt veel benaderd door jonge mensen die zich zorgen maken over hun kijkgedrag. Er is dus nog een wereld te winnen als het gaat om online weerbaarheid.

Robbert Hoving, directeur/bestuurder Offlimits: “We moeten ons als maatschappij realiseren dat de online wereld een onderdeel is van het leven van de jeugd, en daarmee van de opvoeding. Ik vergelijk het weleens met zwemmen; je kunt je kind niet zonder zwemles of toezicht het water ingooien. Hetzelfde geldt voor de online wereld in het algemeen, en het omgaan met de smartphone en social media in het bijzonder. Het vereist training, oefening en begeleiding om daar op een gezonde manier mee om te gaan. Ouders, verzorgers en leerkrachten spelen hier een belangrijke rol in.”

De handreiking is hier te downloaden: