Nog altijd veel kritiek op EU-voorstel om detectiesoftware te gebruiken.

02-05-2024

In de strijd tegen beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik bestaat geen 'one size fits all' oplossing. Een brede aanpak is hiervoor vereist. Toch zullen niet alle methodes tot de juiste resultaten leiden.

Wij zijn dan ook blij om te zien dat wederom veel experts zich uitspreken tegen het EU-voorstel om detectiesoftware te gebruiken. De suggestie wordt namelijk gewekt dat deze techniek al zo ver gevorderd is, dat AI afbeeldingen van kindermisbruik goed zou kunnen onderscheiden van bijvoorbeeld onschuldige foto’s in de familieapp. Dat is niet het geval. Eerder uitten wij onze zorgen hier al over in dit artikel en deze documentaire van ZDF. Daarnaast is het scannen van privé-communicatie een forse inbreuk op de privacy van het kind.

De Hash Check Service kan wel onderdeel zijn van die brede aanpak en de verdere verspreiding van bekend materiaal voorkomen. Daarnaast moeten we zorgen dat kinderen überhaupt niet in zulke situaties terechtkomen, en hen snelle hulp bieden wanneer dat toch is gebeurd.