Helpwanted campagne ‘Ik bepaal zelf ‘ van start

14-10-2024

Jij - en alleen jij - bepaalt zelf wie jouw foto’s, video’s en privé-gegevens mag zien. Als iemand anders die ongevraagd online of met anderen deelt, dan overschrijdt diegene jouw grens. Dat is dan 100% hún fout en vaak zelfs strafbaar. Met deze boodschap start Helpwanted vandaag de campagne “Ik bepaal zelf”.

Jaarlijks krijgt Helpwanted duizenden mensen op de hulplijn die te maken hebben met online grensoverschrijdend gedrag. Bij veel van deze mensen gaat het om het ongewenst delen van hun beeldmateriaal en/of privé-gegevens. De campagne is er om nog eens duidelijk te maken dat jij zelf bepaalt wie wat van jou mag zien of lezen, niemand anders mag dat voor jou beslissen. Op het moment dat iemand deze norm overschrijdt, kan Helpwanted slachtoffers helpen de regie terug te pakken.

Victim blaming

Slachtoffers krijgen vaak opmerkingen die hen het gevoel geven dat het online grensoverschrijdende gedrag hun eigen schuld was (victim blaming). Maar het is nooit de schuld van henzelf. Het gaat pas mis als iemand misbruik maakt en beelden of privé-gegevens ongewild doorstuurt. Bij slachtoffers die te maken krijgen met victim blaming, kunnen gevoelens van schuld en schaamte verergeren en wordt de drempel om het te vertellen of om hulp te zoeken nog groter.

Impact slachtoffers

De impact voor slachtoffers kan enorm zijn als foto’s, video’s en/of persoonlijke gegevens ongewenst worden gedeeld. Zij ervaren schaamte, schuldgevoelens en psychische problemen. Met reputatieschade en binnen sommige omgevingen met eerverlies. Ze zijn bang dat het verder verspreid wordt, bepaalde mensen het te zien krijgen of dat ze gepest gaan worden. De psychische impact kan hetzelfde zijn als bij offline seksuele grensoverschrijding. Het is belangrijk om dit te erkennen.

Omdat het grensoverschrijdende gedrag online gebeurt, kunnen berichten snel heel breed door anderen worden verspreid, bekeken en weer verder doorgestuurd. Een bericht kan soms jaren later nog terugkomen in het leven van het slachtoffer.

Helpwanted

Helpwanted geeft gratis en anoniem hulp aan iedereen van wie beelden of persoonlijke gegevens ongevraagd worden gedeeld. Ook bij andere vormen van online grensoverschrijdend gedrag kun je bij Helpwanted terecht. Helpwanted biedt via chat, telefoon of mail een luisterend oor en praktische hulp. Zo kan Helpwanted helpen om beelden en/of persoonlijke gegevens van sociale media af te halen of je op weg helpen als je aangifte wilt doen.