Acties Offlimits sorteren effect: Telegram haalt bangalijsten offline

24-10-2024

Offlimits heeft de afgelopen tijd met man en macht geprobeerd Telegram te dwingen zogenoemde bangalijsten offline te halen. Na meerdere verzoeken hiertoe heeft Offlimits –met steun van Fonds Slachtofferhulp- een handhavingsverzoek ingediend bij de toezichthouders. Deze inspanningen hebben er nu toe geleid dat Telegram de bangalijsten heeft verwijderd. Bovendien heeft Telegram toegezegd dat Offlimits via een apart kanaal de mogelijkheid krijgt meldingen door te geven, zodat Telegram snel illegale en onrechtmatige content offline kan halen.

Robbert Hoving, directeur bestuurder van Offlimits: “Het heeft een hoop moeite gekost, maar we zijn blij dat de bangalijsten eindelijk offline zijn. Voor de slachtoffers betekent dit dat hun gegevens niet langer voor iedereen te zien zijn. Hopelijk geeft hen dat enige rust en helpt het hen om het leven weer op te pakken.”

Offlimits hoopt dat het in de toekomst moeilijker wordt om zulke lijsten te plaatsen, en om indien nodig ze veel sneller offline te halen. Telegram heeft aangegeven dat Offlimits (en daarmee ook de hulplijn Helpwanted, de Offlimits-hulplijn bij online grensoverschrijdend gedrag) een directe lijn met het platform krijgt, waar Offlimits kan aangeven als online content strafbaar of onrechtmatig is.

Dergelijke directe lijnen zijn er al tussen Helpwanted en alle andere grote socialmediaplatforms. Deze platforms helpen doorgaans goed en snel mee bij een verwijderverzoek. Hoving: “Het is goed dat Telegram bereid lijkt om met ons mee te gaan werken. Voorheen konden we vaak weinig met meldingen over Telegram, omdat ze nooit reageerden. Met deze afspraken kunnen we mensen die iets naars meemaken op Telegram een stuk beter helpen. We gaan de komende periode scherp monitoren of Telegram de toezeggingen waarmaakt en zich ook echt als een verantwoordelijk platform gaat gedragen.”

Otto Volgenant, advocaat van Offlimits, zegt over het ingediende handhavingsverzoek: “Het werd hoog tijd dat Telegram zich aan de wet gaat houden. Dit jaar zijn er van alle kanten toezichthouders aan de slag gegaan met Telegram. Vanuit Frankrijk en België wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan naar Telegram, topman Pavel Durov werd zelfs gearresteerd in Parijs. De toezichthouders in België en Nederland en ook de Europese Commissie zijn aan de slag met ons handhavingsverzoek. Er kunnen stevige sancties worden opgelegd. Boetes, dwangsommen en als het nodig is zelfs afsluiting van Telegram. Ik ben ervan overtuigd dat Telegram zich aan de regels gaat houden.”

“De bangalijsten zien we nu gelukkig niet meer in openbare groepen op Telegram,” aldus advocaat Ina Brouwer. “Maar we zijn er niet gerust op wat er gebeurt in niet-openbare groepen. Aan de naam van een besloten groep kun je soms al zien dat daar bangalijsten worden gedeeld. Telegram heeft nu een eerste stap gezet, we gaan nu kijken wat er nodig is om Telegram nog verder op te schonen.”

Sinds april circuleerden er bangalijsten in openbare Nederlandse Telegramgroepen. Dit zijn lijsten van vrouwen die vaak voorzien zijn van foto, naam, telefoonnummer en soms zelfs hun adres. De vrouwen worden op deze lijsten beoordeeld op hun uiterlijk en bedprestaties. Offlimits drong er eerder bij de van oorsprong Russische app op aan om de bangalijsten onmiddellijk te verwijderen, maar kreeg geen gehoor. Bij het verschijnen van een vierde lijst werd zelfs advocaat Brouwer bedreigd.

Onze acties steunen?

Onder de noemer 'Niet op ons internet' hebben Offlimits, Centrum Seksueel Geweld, Privacy First, Boekx Advocaten en Fonds Slachtofferhulp hun krachten gebundeld. Doel is om de problematiek rondom online seksueel geweld aan te kaarten, meer specifiek het zonder toestemming publiceren van (seksueel) beeldmateriaal op website en platforms.

Wil je ons steunen in deze strijd? Doneer hieronder meteen of lees meer over deze gezamenlijke actie.

Welk bedrag wil je doneren?

€ 10

€ 25

€ 50

€ 100